Sedam svetskih čuda


Sedam svetskih čuda jedan je od najpoznatijih popisa koji je ikada sastavljen. On predstavlja skup izvanrednih antičkih arhitektonskih dostignuća i vajarskih dela koja su stari Grci, naročito u helenističkoj epohi, smatrali vrhuncem ljudske kreativnosti i genijalnosti. Sedam čuda se prvi put pominju oko 450. pre n. e., kada je grčki istoričar Herodot sastavio popis građevina kojima su se divili. Među njima su bile piramide u Gizi i vavilonski viseći vrtovi. Isto su učinili i vizantijski filozof Filon, oko 225. pre n. e., i grčki pisac Antipater iz Sidona, oko 130. pre n. e. Na njihovim popisima prvi put je zajedno spomenuto svih sedam građevina koje su danas poznate kao sedam svetskih čuda starog sveta. Od tih sedam veličanstvenih građevina danas postoji samo Keopsova piramida, dok su ostale uništene.

Stari Grci su taj spisak nazvali „Sedam atrakcija naseljene Zemlje koje treba obavezno videti”, a na njemu se nalaze:
1. Keopsova piramida
2. Viseći vrtovi Vavilona ili Semiramidini viseći vrtovi
3. Statua Zevsa
4. Artemidin hram
5. Mauzolej u Halikarnasu
6. Kolos na Rodosu
7. Faros u Aleksandriji

Na slici ispod prikazana je lokacija svih građevina koje se nalaze na popisu sedam svetskih čuda.


sedamsc slika


U drevna vremena važni ljudi su podizali veličanstvene građevine kao vidljiv dokaz svoje moći i uticaja. Verska predanost je takođe igrala važnu ulogu u nastanku mnogih građevina. Niko nije mogao ostati ravnodušan pred veštinom koju je zahtevala izgradnja navedenih građevina, koje su postale popularne turističke znamenitosti. Međutim, nijedan davni putnik nije mogao posetiti svih sedam čuda, jer nisu postojala u isto vreme. U stvari, vrlo malo pisaca koji su ih opisivali, pa čak i umetnika koji su ih prikazivali, zaista je i videlo te građevine. Zato su ponavljali ono što su čuli od drugih, mešajući činjenice i legende. Tako se, na primer, Kolos na Rodosu često prikazuje kako stoji u raskoraku iznad ulaza u luku. Međutim, stručnjaci su utvrdili da kip nije bio dovoljno velik da bi mogao stajati u raskoraku. Uprkos tome, takvi uzbudljivi prizori vekovima su se zadržali u umetničkim delima.

Sedam svetskih čuda otkrivaju mnogo toga o umetnosti, arhitekturi i građevinarstvu društava koja su ih stvorila, ali su ona samo odabrana grupa koja ne uključuje sve znamenite drevne građevine. Mnoge građevine, poput velikog Kineskog zida, bile su potpuno nepoznate sastavljačima čuvenog popisa, pa u njega nisu bile uključene. Takođe, rad na pojedinim antičkim građevinama još nije ni bio počeo kada je popis bio dovršen.