Sumeri


Sumeri su bili prva visokorazvijena civilizacija koja je iza sebe ostavila pisane spomenike. Naselili su se između 5000. i 4500. godine pre n. e. između reka Tigar i Eufrat, na području južne Mesopotamije (današnji Irak, jugozapadna Azija). Njihovo poreklo nije utvrđeno, ali preovladava mišljenje da su došli sa severa i pomešali se sa zatečenim stanovništvom.

Smatra se da su Sumeri prvi počeli da upotrebljavaju pismo jer su najstariji poznati zapisi pronađeni u Sumeru. Sveštenici u sumerskim gradovima izumeli su, oko 3400. pre n. e., prvo pismo u svetu. U početku, pismo se sastojalo od jednostavnih slika (hijeroglifi, bilo ih je oko 2000), a svaka je predstavljala reč ili pojam. Pisalo se zašiljenom trskom na vlažnim glinenim pločama, koje su se zatim pekle i tako postajale gotovo neuništive. Do 2900. pre n. e. iz tog pisma razvili su se simboli koji su predstavljali slogove (oko 600 simbola), a pošto su ti simboli ličili na klin, sumersko pismo je nazvano klinasto pismo.


sumeri slika


Primeri sumerske tehnologije: pronašli su opeku (zidali su velike kuće, kao i kuće na sprat); izumeli su grnčarski točak (na osnovu kojeg su kasnije napravili običan točak; vozila sa točkovima su se pojavila oko 3500. pre n. e., gotovo istovremeno u Mesopotamiji i centralnoj Evropi) i pravili posuđe; upotrebljavali su bronzu, od koje su pravili noževe, mačeve, testere, sekire, čekiće, eksere; bavili su se poljoprivredom i stočarstvom, i upotrebljavali sistem navodnjavanja; koristili su se aritmetikom i geometrijom; znali su za pet planeta koje se mogu videti golim okom; upotrebljavali su kožu, lepak, pravili su torbe, obuću, pivo; sumerski sveštenici su na osnovu posmatranja zvezda napravili prvi kalendar koji je delio godinu na dvanaest meseci.

Sumerska civilizacija nije propala, već se stopila sa vavilonskom.