Pozdravljanje – bonton


Najuobičajeniji izrazi za pozdravljanje kod nas su dobro jutro, dobar dan, dobro veče, zdravo. Mladi često imaju svoje pozdrave, kao što su ćao i juhu, ali ne koriste ih za pozdravljanje starijih. Ostali pozdravi, kao klanjam se, ljubim ruke, moj naklon, sasvim su izašli iz upotrebe. Na svaki pozdrav mora se otpozdraviti. Ljubljenje ruke kod nas se gotovo potpuno izgubilo. Primenjuje se samo u retkim prilikama kao znak posebnog poštovanja prema nekoj osobi, i to u naročitim situacijama. Prilikom ljubljenja ruke ženi, muškarac se malo nakloni i podigne ruku do svojih usana. Ako oseti da žena ne želi da joj se poljubi ruka, muškarac ne treba da insistira na tome.

Muškarac prilikom pozdravljanja lagano klimne glavom, a ako ima šešir na glavi, obavezno ga skida. Kapu ili kačket ne treba skidati pri pozdravu. Mušarac skida šešir kad god ulazi u neku prostoriju, bilo da je to kancelarija, restoran ili lift. U prodavnicama se šešir ne skida. Pri pozdravljanju, ne smeju se držati ruke u džepovima ni cigareta u ustima. Ako na ulici osoba koja je s vama u društvu pozdravi nekog prolaznika, treba da ga pozdravite i vi. U lokalu, mlađe osobe u znak pozdrava ustanu kad stolu priđe neko stariji. Takođe i svi muškarci koji sede za stolom treba da ustanu kad žena dolazi (ili se vraća) ka stolu. Žena ustaje samo ako je mlada, a stolu prilazi žena starija po godinama ili po položaju.

Muškarac prvi pozdravlja ženu, mlađa osoba stariju, a podređeni pretpostavljenog. Žena uvek prva pruža ruku muškarcu, starija osoba mlađoj, osoba viša po rangu onoj nižoj. Kad neka osoba ulazi u sobu gde već ima ljudi, obavezno prva pozdravlja bez obzira na godine i pol. Ako muškarac ide ulicom sa ženom i susretne poznanicu, treba da je pozdravi iako je njegova pratilja ne poznaje. Ako muškarac sretne grupu u kojoj poznaje samo jednu osobu, red je da ih pozdravi, i to najpre poznatu osobu. Svi u grupi treba da uzvrate pozdrav. Pravilo je da đaci i studenti prvi pozdravljaju porofesora. Osoba koja je mlađa po godinama, a nalazi se na višem položaju, ne treba da očekuje da je svi prvi pozdravljaju, odnosno ne treba da čeka da je stariji saradnici ili čak žene prvi pozdravljaju. To bi, svakako, bio znak lošeg vaspitanja.

Pri pozdravljanju ne treba biti suviše bučan. Nepoželjno je vikanje preko ulice, mahanje rukama i trčanje nekome u susret. Nastojte da se i prilikom pozdravljanja, kao i u svim drugim situacijama, ponašate uljudno, poštujući svakoga.v>Postoje i situacije u kojima pozdravljanje nije poželjno. Na primer, ako sretnete dobrog poznanika s nepoznatom ženskom osobom i vidite da bi najradije voleo da ga ne primetite, ne pozdravljajte ga.