Međusobno predstavljanje – bonton


Pravilo je dobrog ponašanja da se ljudi međusobno predstavljaju. Uvek se mlađa osoba predstavlja starijoj, muškarac ženi i osoba na nižem položaju osobi na višem. Kad nekoga predstavljate, nemojte kazati samo ime i prezime, nego dodajte nešto što će pobliže označiti vašeg poznanika, njegovu profesiju ili nešto slično, kako bi osoba kojoj ste ga predstavili znala kakav bi razgovor mogla s njime povesti. Razgovor po upoznavanju obavezno prvo počinje žena, odnosno starija osoba. Ako nekoga predstavljate, izgovorite njegovo ime jasno. Kad se sami predstavljate, kažite samo svoje ime (i prezime), a ne i profesiju ili možda položaj.

Novog člana kolektiva na radnom mestu predstavlja rukovodilac ili neki stariji član kolektiva, tako što najpre kaže ime novog saradnika i njegovo radno mesto, a potom imena ostalih. Ako novog člana kolektiva predstavljaju na sastanku, on će ustati i blago se nakloniti. Žene ne ustaju, ali se lagano naklone, osim na većem skupu gde treba da ustanu kako bi novog člana kolektiva svi mogli da vide.

Kad god je predstavljanje u kući ili, uopšte, u zatvorenom prostoru, muškarac mora da ustane. Žene mogu da sede kada im predstavljaju muškarce, ali moraju ustati kada ih predstavljaju starijim ženama. Kad predstavljate svoje rođake, nije dovoljno da kažete ovo je moj brat ili moja sestra, već kažite i njihovo ime i prezime.

Kad se s nekim pozdravljate, bilo pri upoznavanju ili u drugim prilikama, gledajte tu osobu u oči. Ako se rukujete, nemojte mlitavo stisnuti ruku onoga s kojim se pozdravljate, ali nemojte je ni prečvrsto prihvatiti ili možda njome tresti. Ruku prva pruža žena ili onaj koji je stariji. Stariji muškarac mladoj ženi prvi pruža ruku. Pruženu ruku treba uvek prihvatiti – neprihvatanje pružene ruke predstavlja veliku uvredu. Ako nosite rukavice, dobro je da pri rukovanju skinete rukavicu, iako ovaj običaj sve više nestaje. Ipak, ako to ne učinite, kažite oprostite što ne skidam rukavicu. Ako ste u poslu isprljali ruke, a treba da se pozdravite s nekim, ne pružajte ruku ili je pružite uz izvinjenje.