Keopsova piramida


Keopsova piramida u Gizi, u Egiptu, jedino je od sedam svetskih čuda starog sveta koje i danas postoji. Ta piramida, poznata i pod nazivom Velika piramida, najveća je egipatska piramida i najpoznatija je od svih sedam građevina. Kada je završena, piramida je bila visoka 147 metara i više od četiri hiljade godina bila je to najviša građevina na svetu. To je ujedno i najveće i najpreciznije sagrađeno kameno zdanje. Nalazi se na zapadnoj obali reke Nila, a podignuta je za faraona Kufua, drugog vladara iz Četvrte dinastije, koji je poznat pod grčkim imenom Keops. On je vladao od 2551. pre n. e. do 2528. pre n. e. i nadgledao je izgradnju piramide koja je trebalo da mu bude grobnica. Iako se temeljila na piramidi njegovog oca u Dahšuru, mnogo je veća i najavila je veliko doba izgradnje piramida. One su podizane i pre Velike piramide, a još ih je sagrađeno i posle nje, ali nijedna druga građevina nije toliko oduševljavala svet u razdoblju od preko četiri i po hiljade godina.

Keopsova piramida, sagrađena oko 2550. pre n. e., izgrađena je sa velikom preciznošću. Njene četiri strane gotovo potpuno su usklađene sa tačnim smerom severa, juga, istoka i zapada. Razlika između najduže i najkraće stranice iznosi samo 20 centimetara. Spoljašnjost piramide bila je prekrivena blistavobelim krečnjakom iz kamenoloma u Turi u brdima Mukatam, istočno od današnjeg Kaira. Do danas je sačuvano vrlo malo tog kamena. Postoje određeni dokazi da je vrh piramide bio presvučen zlatnom navlakom. U unutrašnjosti piramide krije se Kraljeva odaja, koja se nalazi gotovo u središtu piramide. Tačno je dvostruko duža (10,6 m) od svoje širine (5,3 m), a visoka je 5,9 metara i ima ravan plafon. Donji deo plafona napravljen je od devet granitnih blokova, od kojih je svaki težio 40 tona. Keopsov sarkofag, napravljen od crvenog granita, ne može se ukloniti jer je nešto širi od ulaza u odaju, što pokazuje da je piramida izgrađena oko sarkofaga. Iako mu je ime zapisano iznad Kraljeve odaje, u Velikoj piramidi nema nikakvog drugog traga o Keopsu, jer su pljačkaši grobnica ukrali njegovu mumiju. Jedini kip za koji se zna da predstavlja upravo njega jeste mala skulptura od slonovače pronađena u ruševinama stotinak kilometara južno od piramide.


keopsovap slika


Na platou Gize nalaze se tri glavne piramide. Keopsov sin Kefren sagradio je svoju piramidu oko 2520. pre n. e., a bila je visoka 143,5 metara. Piramida koja pripada Mikerinu, Kefrenovom nasledniku, najmanja je od tri glavne piramide. Sagrađena je oko 2490. pre n. e., a bila je visoka 65 metara. Uz Keopsovu i Mikerinovu piramidu nalazi se i grupa manjih piramida. Poznate su pod nazivom Piramide kraljica, budući da su verovatno sagrađene za žene iz kraljevske porodice. Veruje se da je samo jedna od tih piramida uz Keopsovu piramidu, izgrađenih za Keopsove supruge i sestre, bila i upotrebljena.


Zanimljive činjenice
• Smatra se da je Keopsova piramida teža od pet miliona tona, a sastoji se od više od dva miliona kamenih blokova.
• Keopsova piramida je najveći kameni spomenik ikada sagrađen. Piramida pokriva područje od 5,15 hektara.
• Francuski car Napoleon I Bonaparta izračunao je da tri glavne piramide sadrže dovoljno kamena da se od njega može sagraditi zid oko cele Francuske visok 3 metra i debeo 30 centimetara.