Prvo putovanje oko sveta


Prvo putovanje oko sveta predvodio je portugalski moreplovac i istraživač Fernando Magelan (1480–1521). On je na tom putovanju izgubio život, a od pet brodova koji su započeli ekspediciju samo se jedan brod vratio u Španiju posle trogodišnjeg putovanja. Magelan je, kao i Kolumbo, potcenio veličinu sveta i njegovih okeana, ali je ipak uspeo da nađe put iz okeana Atlantskog u Tihi. Njegovim stopama je u XVI veku pošao engleski pomorac Frensis Drejk, prvi Englez koji je oplovio svet (od 1577. do 1580).

Magelan je bio ubeđen da će stići do „Ostrva začina” (današnja Molučka ostrva u Indoneziji) ploveći na zapad, mimo američkih kontinenata ili kroz njih. Pošto nije uspeo da ubedi portugalskog kralja Manuela I da podrži taj poduhvat, obratio se, 1518. godine, španskom kralju Karlu I, koji je pristao da finansira njegovo putovanje. Magelan je isplovio iz Sevilje 20. septembra 1519, sa pet brodova (Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, Santiago) i 265 mornara, predvodeći špansku ekspediciju u potrazi za novim pomorskim putem do „Ostrva začina”. Preplovivši Atlantik, Magelan je krajem marta 1520. pristao u prirodnu luku koju je nazvao San Hulijan, u današnjoj južnoj Argentini. Tamo su Evropljani sreli grupu pripadnika urođeničkog naroda Tehuelče, koji su bili izuzetno visoki i snažno građeni. Nazvali su tu zemlju Patagonija, po španskoj reči za stopalo, očigledno aludirajući na velika stopala tamošnjeg stanovništva. Nastavljajući putovanje ka jugu i tražeći prolaz između američkih kontinenata, otkrili su, 21. oktobra 1520, moreuz koji spaja okeane Atlantski i Tihi (taj moreuz kasnije je nazvan Magelanov prolaz). Magelan je odlučio da plovi kroz taj uski kanal između krajnjeg juga matičnog kopna Južne Amerike i arhipelaga Ognjena zemlja jer je to bio najbrži i najkraći put između dva okeana. Posle 38 dana naporne plovidbe, Magelan 28. novembra uplovljava u Tihi okean (taj okean se tada zvao Veliki okean, a Magelan ga je nazvao Mirno more (latinski Mare pacificum), zato što je bio znatno mirniji od Atlantskog okeana). Ta ekspedicija bila je prva koja je plovila iz Evrope u Aziju idući na zapad, a Megelan i njegova posada bili su prvi Evropljani koji su prešli iz okeana Atlantskog u Tihi.

Na slici ispod nalazi se gravura iz XVI veka koja prikazuje Magelanovu plovidbu kroz moreuz koji je kasnije nazvan po njemu.


prvo putovanje slika


Magelanova ekspedicija je potom preplovila Tihi okean do jugoistočne Azije, a 16. marta 1521. stigli su do Filipina, gde je Magelan poginuo (27. aprila 1521) kad se umešao u borbu između dve sukobljene grupe domorodaca na ostrvu Maktan. Ekspedicija je, ipak, nastavila plovidbu prema „Ostrvima začina”, do kojih je stigla 8. novembra iste godine. Španski moreplovac Huan Sebastijan Elkano (1476–1526), novi vođa ekspedicije, odlučio je da nastave plovidbu prema zapadu i tako se vrate kući. Posle tri godine i mnogo problema u Sevilju se, 6. septembra 1522, vratio samo brod Viktorija sa osamnaest članova posade, uključujući i Del Kana kao kapetana. Tako je završeno prvo putovanje oko Zemlje, kojim je dokazano da je ona okrugla. Treba napomenuti, Magelan nije nameravao da oplovi Zemlju, već samo da pronađe siguran put do „Ostrva začina”, a Elkano je nakon Magelanove smrti odlučio da nastavi plovidbu prema zapadu.

Nakon povratka u Sevilju ustanovljeno je da datum u brodskom dnevniku zaostaje jedan dan. Taj dan su izgubili zato što su tokom oplovljavanja Zemlje putovali na zapad, suprotno od smera Zemljine rotacije. Zbog toga je uspostavljena međunarodna datumska granica.

Na slici ispod prikazana je putanja kojom se kretala prva ekspedicija koja je oplovila svet.


prvo putovanje slika2