Bajka


Bajka je prozno delo u kojem su događaji i doživljaji ličnosti ili pojave u prirodi izmišljeni, čudnovati, nemogući. U bajkama je sve moguće: veštice pretvaraju devojke u žabe, junake u konje, a životinje i biljke imaju moć govora i sposobnost vršenja ljudskih radnji. Čovek u njima ima neobične osobine i čudesne moći, ispunjava najteže zadatke, razume govor životinja i biljaka. Događaji i doživljaji u bajci su prikazani veoma živo i slikovito, zbog čega ih mnogi rado čitaju. Tokom radnje dešavaju se nagli obrti, neočekivani događaji, nepredviđene teškoće, iznenadni napadi duhova ili razbojnika. Iako u početku pobeđuju silnici i carevi, zmajevi, veštice i aždaje, krajnji pobednik je običan čovek. Pripovedanje o svemu tome vrlo je interesantno, napeto i zabavno.

U bajkama se sreću predmeti sa fantastičnim svojstvima (leteći ćilim, čarobna lampa, čarobni štapić, torba koja se nikada ne prazni itd.). Svi ti predmeti pomažu običnom čoveku da pobedi moćne prirodne ili društvene sile. Naime, obični ljudi nisu znali o postanku prirodnih sila (kiše, poplave, suše, groma) ili društvenih sila (careva, popova, trgovaca), pa su ih se bojali, a zbog straha rađalo se sujeverje. Naši preci, veoma siromašni, živo su zamišljali svoje pobede nad moćnim silama, snove o sreći i blagostanju. Zato su se bajke zanosno stvarale i uzbuđeno slušale. Njihov završetak je uvek lep: pobeđuju pravda i poštenje, a zlo biva kažnjeno. Nasilnici i ugnjetači umiru u najtežim mukama, a slabi i poniženi slave pobedu i bivaju srećni. U bajkama se ne kazuju ni imena lica, ni imena mesta, ni vreme događaja. Pune su nestvarnih bića: džinova, aždaja, zmajeva, čarobnjaka, đavola, vila, duhova. U bajkama ima fantastičnih likova i događaja, ali je njima izraženo ono što se stvarno želelo, mislilo i osećalo. Čitanjem bajki ceni se i voli poštenje, skromnost, pravda, hrabrost, a mrzi sebičnost, podlost, nadmenost, iskorišćavanje. Bajka je najstarija vrsta narodne proze.

Naše narodne bajke su Baš-Čelik, Biberče, Nemušti jezik, Čardak ni na nebu ni na zemlji, Čudotvorni prsten, Aždaja i carev sin, Đavo i njegov šegrt, Međedović, Miloš i Divonja, Pravda i krivda, Vilovska kočija, Tica djevojka, Zlatoruni ovan, Zmija mladoženja, U laži su kratke noge, Usud i druge.