Ciklus o oslobođenju Srbije


Pesme iz tog ciklusa obuhvataju period ustaničke Srbije na početku XIX veka. One su najmlađe po postanku i bitno se razlikuju od narodnih epskih pesama starijih vremena, pre svega jer dosta verno slikaju istorijska zbivanja, ali i po tome što se tvorac najvrednijih i najlepših pesama zna. To je slepi guslar Filip Višnjić, veliki narodni pevač koji je i sam učestvovao u mnogim događajima i još za vreme bitke osluškivao pokliče na bojnom polju i uz gusle pevao. Glavna tema svih njegovih pesama jeste odlučna borba srpskog naroda i želja da se Srbija konačno oslobodi od Turaka.

Tursko nasilje koje se stalno pojačavalo i uopšte revolucionarne prilike u Evropi doprineli su da otpor naroda preraste u veliku osvetu, u ustanak. Ceo narod bio je jatak, a gotovo svaki deseti čovek hajduk. Širom Srbije stvarale su se hajdučke družine koje su izolovano vodile borbe. Te družine su se zatim povezale i protiv turskih osvajača započele zajedničku i organizovanu borbu. Udruženim snagama pobedili su tursku vojsku na Mišaru, Deligradu, u Loznici i drugim mestima širom Srbije. Slavna borba protiv turskih osvajača jedne male ustaničke vojske rodila je svoje narodne pesnike i junake. Najpoznatiji junaci toga doba su Karađorđe Petrović, Stevan Sinđelić, Tanasko Rajić, Stanoje Glavaš, Veljko Petrović, Ilija Birčanin, Petar Dobrnjac. Guslar Višnjić opevao je oslobodilački pokret i mnoge tadašnje moralne norme. U pesmi Početak bune protiv dahija Višnjić je slikovito opevao junačko držanje knezova, ali je uvek isticao da je glavni junak, pokretač i nosilac otpora, narod. U pesmi Boj na Mišaru opevao je prvu veliku pobedu srpskog naroda u Prvom srpskom ustanku. Narodni pevač radovao se velikoj pobedi nad turskim osvajačima i sa suzama radosnicama gledao u svetle dane slobode. Pobedila je ljubav prema slobodi koju je prekalila mržnja prema nasilju, ropstvu i životu bez časti.

Poznate pesme iz ciklusa o oslobođenju Srbije jesu Početak bune protiv dahija, Boj na Mišaru, Boj na Deligradu, Boj na Čokešini, Boj na Salašu, Lazar Mutap i Arapin, Ženidba Todora od Stalaća i druge.