Hajdučki ciklus


Hajduci, borci za oslobođenje srpskog naroda od viševekovnog ropstva, delioci pravde i jedina nada sirotinje raje, opevani su u mnogim narodnim epskim pesmama. Turski osvajači smatrali su naše pretke za niža bića koja su stvorena samo da služe i robuju. Pod Turcima, naši preci bili su ekonomski izrabljivani i politički unazađivani. Turčin je mogao da ubije običnog čoveka, a da za to nikome ne odgovara. Naši preci morali su da rade za Turke i plaćaju razne poreze, a najteži je bio danak u krvi (odvođenje zdrave muške dece od 8 do 10 godina, ponekad i starije). Zbog teškog položaja srpskog naroda, u pojedinim krajevima naše zemlje javljaju se hajduci kao zaštitnici i osvetnici naroda. Hajduci su u zasedama sačekivali turske karavane, oduzimali opljačkano blago, oslobađali roblje i svetili se silnicima za počinjena nedela. Iako su turski osvajači pobeđivali, nisu živeli u miru jer ih je stalno vrebala osvetnička ruka naroda.

Taj ciklus obuhvata pesme o hajducima, hrabrim srpskim odmetnicima koji su se borili protiv turskog zuluma i bili zaštitnici porobljenog srpskog naroda. Iz tih pesama saznaje se o odmetanju hajduka u goru, druželjublju, jatacima, pobedama i porazima, tamnovanju i izdržljivosti hajduka. Glavni motiv, koji se javlja u gotovo svim pesmama iz tog ciklusa, jeste junaštvo i izdržljivost hajduka, njihova čestitost i odlučnost da se odupru svom mučitelju i izdrže najteže muke. Borbe i osvete hajduka krepile su snagu naroda, jačale nacionalnu svest i održavale veru u pobedu. Tako su u pesmi Stari Vujadin opevani saveti mlađima: da budu junaci pred osvajačima, da čuvaju hajdučki ponos i pokažu duboki prezir prema mučiteljima. U pesmi Mali Radojica opevana je čvrstina i postojanost hajduka. Nikakvi svirepi postupci prema zarobljenom hajduku nisu mogli slomiti veru u pobedu. Mali Radojica je izdržao vatru na prsima, zmiju u nedrima i klince pod noktima, ali nije mogao da se uzdrži pred lepom devojkom. Ta činjenica pokazuje da je nepoznati stvaralac bio i pesnički nadaren.

Poznate pesme o hajducima jesu Starina Novak i knez Bogosav, Stari Vujadin, Bajo Pivljanin i beg Ljubović, Mali Radojica i druge.