Bora Bora


To idilično tropsko ostrvo, mesto najbliže raju na zemlji, nalazi se u samom središtu Francuske Polinezije, jedne od najlepših celina u ostrvskoj grupi Livard, koja pripada Društvenim ostrvima u Tihom okeanu. Blistave bele plaže oivičene palmama, tirkizna brda i pregršt sjajnih cvetova hibiskusa protežu se uz kristalno bistru plavu lagunu. Tropske temperature između 24 °C i 28 °C umiruju sveži povetarci koji dolaze sa istoka.


bora bora slika


Postoji samo jedan plovni prolaz kojim se može proći kroz prsten od koralnih ostrva, zbog čega je laguna prirodna luka. Pored glavnog, središnjeg ostrva, postoje i dva manja, Tupua i Tupuaiti. Sva ta ostrva zajedno su ostaci vulkanskog kratera koji je erodiran. Dva oštra neravna vrha, Pahija (660 m), i nešto viši Otemanu (725 m), dominiraju Bora Borom.

Ostrvo Bora Bora izronilo je iz mora kao ogroman vulkan pre tri miliona godina, a oko njega je narastao koralni prsten. Minijaturni koralni polipi žive u kamenim oklopima koje izlučuju koristeći se kalcijumom koji izvlače iz plitkih tropskih mora. Kameni oklopi jedne kolonije polipa polako rastu i tako nastaje greben. Kako se okeanska kora hladila, vulkan je počeo da tone, a koral je i dalje nastavio da raste, tako da su ostrvo i laguna ostali unutar prstena od koralnog grebena. S vremenom će ostrvo nestati i ostaće samo atol, tj. laguna okružena koralnim grebenom.


Literatura:
• Bernard Dumpleton i dr., Sva čuda sveta, Novi Sad: Mladinska knjiga, 2005