Jezero Krater


Bistro plavo jezero ispunjava veliku rupu nastalu kad se pre 7700 godina urušio vrh planine. Jezero Krater nalazi se na mestu ugašenog vulkana, visoko u Kaskadnim planinama na 1882 metra nadmorske visine, u jugozapadnom Oregonu, SAD. To jezero je, u stvari, široko udubljenje koje je nastalo urušavanjem vrha vulkanske planine Mazame posle snažnih erupcija vulkana. Jezero, čiji je prečnik od 8 km do 10 km, okruženo je raznobojnim strmim stenama koje se uzdižu iz vode i prave naboranu ivicu, na nekim mestima visoku i 1220 metara. Površinu jezera ukrašavaju dva mala i međusobno različita ostrva. Čarobnjakovo ostrvo, koje ima skoro savršen oblik vulkanske kupe, uzdiže se sa dna jezera. Čitavo ostrvo, osim samog vrha, zaronjeno je u vodu (slika ispod). Na južnoj strani jezera nalazi se ostrvo Fantomski brod, a na njemu se mogu razaznati jarbol, jedro i oprema oblikovani od oštrih stena i stabala četinara.


jezero krater slika1


Pre snažne erupcije koja se dogodila oko 5700. pre n. e. planina Mazama bila je vulkan sa mnogo kupa, visok oko 3600 metara. Glavni krater i niz manjih kratera na početku erupcije izbacivali su ogromne količine užarenog pepela koji se obrušavao niz padine vulkana. Erupcija je postajala sve snažnija i na kraju je izbačeno toliko kamenja da se središte vulkana počelo urušavati ostavljajući za sobom veliku duboku kalderu, u kojoj se danas nalazi jezero Krater. Tokom vekova voda se nakupila u krateru i stvorila jezero čija je maksimalna dubina 594 metra (prosečna dubina je oko 350 metara), što ga čini najdubljim jezerom u Sjedinjenim Američkim Državama.


jezero krater slika2


U jezero Krater ne uliva se nijedna reka, niti je ono izvor bilo koje reke. Količina vode koja se izgubi poniranjem u tlo i isparavanjem nadoknađuje se padavinama u vidu kiše i snega. Posle glavne erupcije aktivnost vulkana se nastavila, iako smanjenim intenzitetom, tako da su se u koritu jezera formirale vulkanske kupe, kao i Čarobnjakovo ostrvo. Međutim, nazubljeni šiljci ostrva Fantomski brod (slika iznad) daleko su stariji, a nastali su od uspravnih čvrstih stena koje su ispunjavale pukotine formirane prilikom mnogo starijih vulkanskih erupcija. Jezero Krater i njegova okolina postali su nacionalni park 22. maja 1902. godine.


Literatura:
• Bernard Dumpleton i dr., Sva čuda sveta, Novi Sad: Mladinska knjiga, 2005