Tafelberg – planina sto


Ravan vrh planine Tafelberg na samom jugu Afrike jedan je od najupečatljivijih i najpoznatijih prizora na svetu. U jugozapadnom uglu Afrike bedemi od peščara izdižu se iz mora. Pošto su uočljivi sa udaljenosti od 200 kilometara, služili su kao spektakularan i spasonosan svetionik pomorcima još od 1488. godine, kad ih je video prvi Evropljanin, portugalski istraživač Bartolomeo Dijaz. Danas je to jedan od najnezaboravnijih prizora na svetu – južnoafrička planina Tafelberg.

Sasvim ravan vrh monolita, duži od tri kilometra, nadvija se nad Kejptaunom. Sa vrha se može pogledati na zapad u dubinu Atlantskog okeana, na jug do Rta dobre nade, dok se prema severu može posmatrati Afrika, koja se proteže unedogled. U suton se ravan vrh Tafelberga jasno vidi iznad zaliva, a leti se iznad vrha planine može pojaviti ogrtač od belih oblaka, koje hladi jugoistočni vetar. Kad se oni spuste ispod severne strane, stvaraju neverovatan „beli stolnjak” koji prekriva čitavu površinu planine.


tafelberg slika


Tafelberg je ogromna stena od peščara koja je pre 400–500 miliona godina ležala na plitkom dnu mora. Tektonski pokreti podigli su je tako da se njen vrh danas nalazi na 1086 m nadmorske visine. Sa severne strane izdiže se uspravna litica između dva prepoznatljiva vrha, Đavoljeg vrha (1000 m) na istočnoj strani i Lavlje glave (669 m) na severozapadu. Ispod vrha ukazuje se prekrasna panorama zelenih obronaka Tafelberga, koji su pokriveni divljim cvećem. Na planinu kojom su nekada vladali lavovi i leopardi može se doći nekom od najmanje 400 pešačkih staza ili žičarom. Tu planinu godišnje poseti više od 500 000 turista.


Literatura:
• Bernard Dumpleton i dr., Sva čuda sveta, Novi Sad: Mladinska knjiga, 2005