Jezero Hilijer


Posmatrano iz vazduha, svetlucava svetloružičasta površina zabačenog jezera Hilijera izgleda kao glazura na ovalnoj torti. Plitko slano jezero široko oko 600 m deluje kao da pripada svetu bajki, a ne valovitim morima. Oivičeno belom solju i okruženo tamnozelenom šumom eukaliptusa i čaja, jezero je od dubokih plavih voda okeana odeljeno uskim područjem belih dina i peska. Jezero daje neočekivanu boju delu ostrva Midl koje je prekriveno gustom šumom. To je jedno od preko stotinu malih ostrva koji zajednički stvaraju arhipelag Rečerč uz južnu obalu Zapadne Australije.


jezero hilijer slika


Jezero Hilijer predstavlja zagonetku među australijskim „ružičastim” jezerima. Naime, nije poznato šta izaziva takvu njegovu boju. Uzrok ružičaste boje jezera istraživala je grupa naučnika 1950. godine. Očekivali su da će u slanoj vodi pronaći neku algu, poput Dunalielle saline, koja u veoma slanoj vodi stvara crveni pigment i tako daje boju drugim „ružičastim” jezerima u Australiji, kao što je jezero u blizini Esperansa. Međutim, uzorci vode iz jezera nisu sadržavali tragove bilo kakvih algi, tako da ni danas nije poznato šta je prouzrokovalo ružičastu boju vode.

Prvi zapis o tom jezeru potiče iz 1802. godine, kada je britanski pomorac i hidrograf Metju Flinders svratio na ostrvo Midl na svom putu za Sidnej.


Literatura:
• Bernard Dumpleton i dr., Sva čuda sveta, Novi Sad: Mladinska knjiga, 2005