Severni i južni povratnik


Severni povratnik (Rakova obratnica)
To je paralela koja leži na 23° 26′ 22“ severne geografske širine i predstavlja severnu granicu tropskog pojasa. Severni povratnik je najudaljenija paralela od ekvatora na severnoj hemisferi na kojoj se Sunce u podne pojavljuje u zenitu, tj. na koju sunčevi zraci jedanput u godini padaju pod pravim uglom. Ta pojava dešava se na dan letnje dugodnevice, 22. juna, kada je severna Zemljina polulopta pod najvećim uglom u odnosu na Sunce.

Južni povratnik (Jarčeva obratnica)
To je paralela koja leži na 23° 26′ 22“ južne geografske širine i predstavlja južnu granicu tropskog pojasa. Južni povratnik je najudaljenija paralela od ekvatora na južnoj hemisferi na kojoj se Sunce u podne pojavljuje u zenitu, tj. na koju sunčevi zraci jedanput u godini padaju pod pravim uglom. Ta pojava dešava se na dan zimske kratkodnevice, 22. decembra, kada je južna Zemljina polulopta pod najvećim uglom u odnosu na Sunce.


povratnici slika


Pojas Zemlje između severnog i južnog povratnika poznat je pod nazivom tropsko područje.


Zanimljivost: kada se govori o putovanju oko Zemlje, dužina puta ne sme biti manja od dužine povratnika, a putanja od starta do cilja mora preseći sve meridijane; minimalna dužina puta iznosi 36787,559 km.