Čudovište iz Loh Nesa


Na severnim visoravnima Škotske, nedaleko od grada Invernesa, nalazi se jezero Loh Nes, u celom svetu poznato po ogromnom stvorenju koje, kako se priča, živi u njegovim vodama. To stvorenje (ili, kako pojedinci misle, grupa stvorenja) za koje se veruje da živi u jezeru poznato je kao čudovište iz Loh Nesa ili, kako ga još popularno zovu, Nesi. Prva saznanja o tom čudnom stvorenju datiraju još iz VI veka. Od tada, mnogi očevici tvrde da su u vodama tog jezera videli veoma dugačak vrat životinje velikih dimenzija, duge između 12 i 15 metara, tamnobraon ili sive boje, male glave i glatke kože. Osim tog opisa, postoje i mnogi drugi, zbog čega je teško utvrditi kako Nesi zaista izgleda.

Loh Nes je duboko čisto jezero, dugo oko 36 km i široko oko 2,7 km. Grebeni koji opasuju jezero bacaju veliku senku na vodu, što, pored velike dubine (maksimalna dubina jezera je 227 m), njenu prozirnost čini još slabijom. Jezero je do sada mnogo puta istraženo upravo zbog velikog broja svedočenja o viđenju čudovišta, kako od strane lokalnog stanovništva tako i od strane turista. Osim svedočanstava, postoji i mnoštvo video snimaka i fotografija koji prikazuju Nesi u različitim oblicima i položajima. Zahvaljujući tome što je jezero relativno male površine (56,5 kvadratnih kilometara), naučnici su uspeli da ga preplove, ali nisu našli nikakav dokaz o postojanju Nesi, zbog čega mnogi smatraju da se radi o legendi.


nesi slika


Teško je, međutim, odbaciti postojanje bića koje je toliko puta bilo fotografisano. Neke fotografije su lažne, neke previše mutne, dok se na nekima čudovište jasno uočava. Oni koji ne veruju u njegovo postojanje tvrde da je na fotografijama zapravo optička varka nastala na površini vode, čime se dobija iskrivljena slika trupa ili životinje. Oni koji veruju u postojanje Nesi tvrde da unutar jezera postoje podzemni kanali povezani sa morem, gde je Nesi povremeno provodila vreme. Po njihovom mišljenju, Nesi je pleziosaur, vrsta vodenog dinosaura, jedinog koji je preživeo istrebljenje. S obzirom na to koliko je vremena prošlo od istrebljenja dinosaura, jedina mogućnost da preživi njihov potomak jeste razmnožavanje. Međutim, niti je uočeno više dinosaura, niti bi svi oni mogli da se prehrane u vodi jezera. Najpoznatija fotografija Nesi napravljena je u aprilu 1934. i dugo se smatrala dokazom za postojanje te neobične životinje. Međutim, mnogo godina posle toga, jedna osoba koja je učestvovala u pravljenju fotografije je pred smrt priznala da se radi o prevari. Navodno, čudovište je bila obična igračka kvalitetne izrade, na šlauhu. Pitanje i dalje ostaje otvoreno. Da li čudovište iz Loh Nesa zaista postoji?

Ekspedicija Akademije primenjenih nauka iz Bostona stigla je na jezero Loh Nes 8. avgusta 1972. godine. Naučnici su sa sobom poneli savremenu audio-opremu i sistem posebnih kamera. Prilikom istraživanja jezera na monitoru su se videla dva objekta u pokretu, a kamera je snimila tragove talasa. Pošto je voda bila mutna, slike nisu bile sasvim jasne, međutim, na dvema fotografijama zabeleženo je nešto nalik perajima, a na trećoj se nalaze objekti nalik velikim životinjama. Rezultati analize ukazuju na postojanje jednog peraja dužine između 1,2 i 1,8 metara i dva tela na međusobnom rastojanju od 3,5 metara, što dokazuje postojanje velike jezerske životinje.

U poslednjih nekoliko godina razni naučnici su organizovali više istraživačkih ekspedicija, pri čemu su brodovima sa sonarom detaljno pregledali jezero, ali nisu pronašli nijedan uverljiv dokaz da čudovište postoji. To nije nimalo čudno, jer je zbog dubine jezera i treseta koji se nalazi duž njegove obale i na njegovom dnu voda veoma mutna, pa je vidljivost vrlo mala, što dodatno otežava pretragu. I pored velikog truda da se otkrije istina o čudovištu iz Loh Nesa, njegovo postojanje nije potvrđeno, ali ni opovrgnuto.