Suvi led


Suvi led je ugljen-dioksid (CO2) u čvrstom agregatnom stanju na temperaturi od −79 °C. U normalnim atmosferskim uslovima, u procesu sublimacije prelazi direktno iz čvrstog u gasovito stanje (ne topi se kao običan led, već isparava), zbog čega je i dobio naziv suvi led. U mnogim industrijskim procesima kao nusproizvod javlja se ugljen-dioksid, koji se skuplja i zatim reciklira u procesu proizvodnje suvog leda. On se može proizvesti i od tečnog ugljen-dioksida, pri kontrolisanim uslovima u specijalno konstruisanoj mašini. Pri tom procesu prvo se dobija supstanca nalik suvom snegu, a zatim njenom kompresijom i suvi led, koji se zatim presuje kroz posebnu ploču (ekstruder), i tako dobija proizvod različitih dimenzija. Suvi led se najčešće isporučuje u obliku peleta (duguljasti valjci) prečnika 3 mm ili 16 mm, ili u obliku bloka dimenzija 250 mm × 250 mm × 400 mm, prosečne težine oko 25 kg.


suvi led slika


Upotreba i transport

Suvi led se upotrebljava za hlađenje hrane i pića u keteringu, brzo zamrzavanje hrane, pravljenje veštačke magle, transport krvi, krvne plazme i organa na niskim temperaturama, čišćenje i odmašćivanja površina. Metod čišćenja Dry ice blast cleaning nije abrazivan, pa se može primenjivati u različitim oblastima. Čišćenje suvim ledom je efikasno, brzo, pouzdano, bezbedno i ekonomično.

Pakovanje i transport suvog leda vrši se u specijalno izrađenim i izolovanim kontejnerima za čuvanje, u kojima dolazi do minimalnog gubljenja na masi suvog leda, koje iznosi od 4% do 6% dnevno. Postoje različite dimenzije i konstrukcije kontejnera u koje staje 40 kg, 200 kg ili 320 kg suvog leda.