Klod Mone


k. mone Rođen je 14. novembra 1840. u Parizu. Bio je francuski pejzažista. Rane godine proveo je u Avru, gde ga je njegov prvi učitelj, Ežen Buden, terao da slika pod otvorenim nebom. Preselivši se u Pariz, stekao je prijatelje sa kojima će deliti dobro i zlo do kraja života: Pjer-Ogista Renoara, Alfreda Sisilija i Pola Sezana. Sredinom šezdesetih godina XIX veka, Mone kreće novim putem – umesto da snagu i maštu usmeri na to da što vernije i detaljnije prenese na platno prizor koji je pred njim, on na licu mesta beleži impresiju, utisak koji u opuštenom ambijentu prima u datom trenutku. Godine 1874. učestvovao je u organizovanju nezavisne izložbe u Parizu, mimo zvaničnog Salona, i tada su javnosti predstavljena dela koja su on i njegovi prijatelji naslikali u ovom stilu. Jedno Moneovo platno sa ove izložbe, Impresija, izlazak sunca (1872), nadahnulo je novinara Luja Liroja, koji je za list Le Charivari napisao članak o izložbi, da ovoj umetničkoj grupi nadene ime impresionisti. Tako je nastao novi slikarski pravac, impresionizam, čiji je najdosledniji i najuticajniji predstavnik bio Mone. Tokom sedamdesetih godina XIX veka, on i drugi impresionisti istraživali su nove mogućnosti ovog stila i sve vreme zajedno izlagali. Već 1881. grupa se raspada, a jedino je Mone sa istim žarom nastavio da istražuje prirodu.

U zreloj fazi stvaralaštva, Mone je razvio svoju metodu napravivši serije radova, varijacija istog motiva (npr. stogovi sena iz 1891. ili ruanske katedrale iz 1894. godine), prelazeći sa platna na platno u zavisnosti od osvetljenja ili ličnih interesovanja i raspoloženja. Godine 1893, u dvorištu svog doma u Živerniju, izgradio je bazen sa lokvanjima, koji će mu poslužiti kao inspiracija za najčuvenija dela, lirske Nimfe. Mone je umro 5. decembra 1926. u Živerniju.

Retrospektivne izložbe Moneovih dela obišle su planetu tokom poslednjih decenija XX veka i izazvale ogromnu pažnju stručne, ali i šire javnosti, utvrdivši reputaciju ovog francuskog majstora kao jedne od najznačajnijih i najpopularnijih ličnosti savremenog slikarstva na Zapadu.