Kako rastu nokti?


Nokti se sastoje od proteinske materije koja se naziva keratin. Pored izgradnje noktiju, on služi i za izgradnju kose. Kao što možemo da zaključimo dok lupkamo vrhovima prstiju po stolu, keratin je veoma čvrst. U stvari, reč „keratin” potiče od grčke reči kéras, što znači „rog” (kao rog na glavi neke životinje). Ljudi i drugi veliki primati razvili su se od manjih primata koji su koristili svoje nokte nalik kandžama da se veru uz drveće. Naši nokti su ostaci tih noktiju, i još nam dobro služe da se počešemo kad nas svrbi ili da izvadimo trn iz kože.

Spoljni deo nokta naziva se nokatna ploča. Ona je nalik oklopnom štitu čija je uloga da štiti nežno ležište ispod nje. Krv ne protiče kroz nokatnu ploču, tako da se ona, za razliku od naše kože i drugih telesnih organa, ne hrani hranljivim materijama. Kako onda raste nokat? Na noktu palca jasno se može videti beli polumesec kod njegove osnove. To je lunula, grupa ćelija koje proizvode keratin. Lunula je sićušna fabrika koja proizvodi nokat – tu se stvara nova supstanca nokta i dodaje staroj nokatnoj ploči. To gura čitav nokat nagore, a zatim napolje. Tako nokat raste, mada je „mrtav”. Mali zalistak kože koji ide preko polumeseca, a naziva se zanoktica, štiti lunulu od povrede. Zanoktica ne propušta bakterije i služi kao jastuk koji ublažava ubode i trzaje.

Čitanje iz dlana služi isključivo za zabavu. Ali „čitanje iz nokta” zaista može da kaže nešto o zdravlju. Na primer, ako je osnova nokta plava, verovatno nešto nije u redu sa dotokom krvi do prstiju. Ako se nokti primetno savijaju oko vrhova prstiju, to može ukazivati na oboljenje srca, pluća ili jetre. Ako deluje kao da su upali, to može ukazivati na anemičnost (krv ne nosi dovoljno kiseonika). Jedan od razloga anemije jeste ishrana bez dovoljno gvožđa.

Nokti s godinama sporije rastu, kao i kosa. Međutim, neka oboljenja, kao i nedostatak hrane, takođe će usporiti njihov rast. Potrebno je nešto više od tri meseca da nokat prosečne odrasle osobe poraste jedan centimetar. Međutim, kosa za isto vreme može da poraste četiri centimetra, pa i više. Kod desnoruke osobe, nokti na desnoj ruci rašće malo brže nego na levoj. Isto tako, kod levoruke osobe, nokti na levoj ruci rašće malo brže nego na desnoj. Razlog za to je možda povećeni dotok krvi do aktivnije ruke.


Literatura:
• Keti Volard, A zašto?, Beograd: Laguna, 2006