Pandorina kutija – zašto se kaže


Frazem Pandorina kutija potiče iz grčke mitologije. Kada je titan Prometej ukrao bogovima vatru i podario je ljudima, naučivši ih prethodno raznim veštinama i umećima da bi srećnije živeli, rasrđeni gromovnik Zevs naredi da se na ljude sruče razne nevolje. Učinio je to na način dostojan božanske lukavosti. Naložio je svome sinu, bogu vatre, velikom kovaču i umetniku Hefestu da od zemlje i vode stvori biće koje će imati ljudski izgled i snagu, a glas i pogled sličan bogovima. Hefest ispuni očev nalog i stvori devojku, koju ostali bogovi obdariše svim dražima, darovima i lepotom. Atena je zaodene u prekrasne haljine, hore (božanska bića koja upravljaju smenom godišnjih doba) ovenčaše je svežim poljskim cvećem, Afrodita joj podari neodoljivu lepotu, a glasonoša bogova Hermes dovitljiv um. Dadoše joj ime Pandora (što znači „svime obdarena”). Tako je, kaže legenda, stvorena prva žena na svetu.

Prelepu i zanosnu Pandoru Hermes je spustio na zemlju i odveo mladom Epimeteju, Prometejevom bratu, da mu je, kao Zevsov dar, preda zajedno sa zlatom ukrašenom kutijom, u kojoj su se nalazila sva zla ovoga sveta. Iako ga je Prometej još ranije savetovao da nipošto ne prima poklone od bogova, a on to čvrsto obećao, videvši prekrasnu Pandoru i zlatnu kutiju u njenim rukama, Epimetej nije mogao odoleti iskušenju. Primio je Zevsov dar, a sa njim i veliku nesreću – za sebe i za celi ljudski rod.

Kada je Pandora otvorila zlatnu posudu da znatiželjnom i nestrpljivom Epimeteju pokaže božanske darove, iz nje je izletelo mnoštvo zala i nesreća, razmilevši se munjevitom brzinom po celom svetu. Zavist, mržnja, bolesti, smrt i druge nevolje napadoše ljude, koji su do tada živeli srećno. Na dnu posude ostala je zatvorena samo slepa nada. Jedino ona nije mogla izaći jer je, na znak Zevsa, Pandora brzo zatvorila poklopac. Tako je jedino dobro, nada, ostalo zatvoreno i nedostupno ljudima. Strašnije kazne za ljudski rod Zevs nije mogao smisliti.

Pandora je kasnije, zbog svoje uloge u Zevsovoj nemilosrdnoj osveti ljudima, postala simbol nesreće uopšte, a izraz Pandorina kutija upotrebljava se danas kao slikovit naziv za „izvor svakog zla, izvor silnih i nepredvidivih nevolja i svađa” ili „dar koji uzrokuje nevolje i svađe, kobni dar”.


Literatura:
• Milan Šipka, Zašto se kaže, šesto izdanje, Novi Sad: Prometej, 2010